MOVE ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Седмицата на физическата активност и спорта MOVE Week е една инициатива, която има за цел да направи повече европейци и в това число българи редовно физически активни. Вярваме, че редовната физическа активност има благоприятен ефект не само върху отделния човек (в индивидуален аспект), но и върху обществото.


Докато сме отговорни към себе си и собственото си здраве, можем да променим и обществото, от което сме част. Чрез спорт и физическа активност можем да се учим, да приобщаваме различни общности и да подадем ръка на другите. Също така можем да се грижим и за природата. Пример за това е начинът, по който се придвижваме всеки ден! Избирайки физическата активност – ходене или каране на велосипед, ние се грижим за себе си, но също така и за мястото, където живеем, за въздуха, който дишаме…




Затова MOVE Week ви предизвиква чрез една игра: Бъдете активни и се движете разумно! И то не една седмица, а дори за две. А ето и правилата на играта:

- Отбори по 2-ма (за семейства, приятели) или 14 (за организации, училища, университети) души, като за всеки отбор трябва да бъде отбелязан капитан;

- Период на предизвикателството – 22.09 до 05.10.14;

- Как да се включите – като изпратите две имена и имейл на всеки от участниците в отбора ви на ina.karova@eap-save.dir.bg с тема/заглавие MOVE Week до 20.09.2014; 

- Какво следва – бъдете активни, движете се разумно и отбелязвайте това всеки ден във вашия профил на http://ot5kum4.bg/ 

- Най-активните отбори ще получат специално представяне на сайта на кампанията и ще споделят своята история с България и Европа!


Повече информация за „От 5 към 4“:

Платформата „От 5 към 4“ е забавен онлайн инструмент, базиран на игрови подход, за отчитане на пътуванията от-до работа, училище и/или университет с цел да се проследят начините на придвижване на хората. В България лицензът ѝ реализира Енергийна Агенция – Пловдив.


Платформата е подходяща за обособени групи хора (колеги, класове или потоци в академични заведения), които лесно да се регистрират на нея и организират свое съревнование за по-разумно придвижване. Те се включват като отбор и се състезават с други отбори. Победителят е този, направил повече „разумни“ пътувания, т.е. с повече спестени средства и емисии, по-малко изразходено гориво и дори повече изгорени калории. Формулата на успеха е: на всеки 5 работни дни, 1 ден пътувайте разумно.


В игровият елемент на играта се включва и онлайн съветник – зеленото човече Моби, което предлага варианти за по-добро, здравословно,  икономично и екологично пътуване. Той дава съвети и идеи как да се спести от гориво, да се изгорят калории и да се намали въглеродния отпечатък. 

Ползите от платформата „От 5 към 4“:

пряко наблюдение върху начините на пътуване на хората, с възможност за подобряването му;

подобряване на социалния имидж на организацията, учебното или академичното заведение;

оценка на спестяванията при преминаване към по-разумно пътуване;

обща мотивация за споделяне на екипен дух в една забавна, но и сериозна игра;

съвети за управление и оптимизиране на транспортните опции, както и за намаляване на транспортните разходи;

общ поглед върху въглеродната следа от пътуванията;

общ поглед върху здравословното състояние (изчисление на изгорени калории).