Община Несебър с над 10 събития за MOVE Week

ОБЩИНА НЕСЕБЪР СЕ ВКЛЮЧВА В КАМПАНИЯТА - MOVE WEEK

За втора поредна година, община Несебър се включва в кампанията MOVE Week - ежегодна седмица на движението и спорта провеждана в цяла Европа, за да окуражи по-мащабно участие във физически дейности и спорт. Седмицата се провежда в цяла Европа в периода 29.09 – 05.10.2014г., като ще бъдат организирани множество спортни събития и на територията на община Несебър, в които ще се включат активно - училища, детски градини и спортни клубове.

Най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE (Сега се движим) стартира в България за трета поредна година. Кампанията е с продължителност 12 месеца и обхваща периода от края на август 2014 до края на юли 2015. Философията на кампанията е да накара хората да се движат – независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности. В България движението NowWeMove вече има официалната подкрепа на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.

Тази година MOVE Week в цяла Европа, включително и България, обхваща периода 29 септември - 5 октомври. В България ще се проведат събития в над 60 града, в които ще се включат над 70 000 души. Предвиждат се работни ателиета, зелен фитнес, масови зумба демонстрации, флаш моб в повечето градове на страната, плувен маратон, City Run, функционални тренировки, уроци по паркур, планинско колоездене, слаклайн. На европейско ниво седмицата на движението MOVE Week ще обхване 33 държави, 750 града, един милион участника и 25 000 доброволци, включени в 2 000 събития и 200 Flash Mob-а. Инициативата MOVE Week се провежда за трети път в България. През миналата година в движението се включиха 35 000 души, в 435 събития, в 26 града. 

Статистиката на Евробарометър 2014 показва, че страната ни е на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи и на 6-то място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години. 

MOVE Week се осъществява с подкрепата на Европейската комисия, Европейската федерация на колоездачите (ECF), Muuvit, Endomondo, а въвеждането и осъществяването на кампанията ще координира българската неправителствена организация „BG Бъди активен”.

Не пропускайте възможността да се включите в някое от мероприятията или да организирате свое и така да станете част от най-мащабния празник на спорта и физическата активност в Европа.


Източник: http://news.nesebarinfo.com/index.php?subaction=showfull&id=1411650430&archive=&start_from=&ucat=4&