Къде трябва да бъде спортът?

С наближаването на Move Week 2014 - Европейската седмица на движението и спорта, все повече се връщам към една позабравена тема – къде трябва да бъде спортът? По време на кампанията, която се провежда в периода 29.09.2014 – 05.10.2014 само в София ще можете да се насладите на над 130 безплатни за гражданите събития, които се организират с единствената цел – да ги доближат до спорта в ежедневието.

Искрено се зарадвах, че в кампанията тази година се включиха образователни институции – училища и детски градини, които ще се включат в лекоатлетически крос с 1500 участника, ученическо състезание с 1000 участника, велопоход за деца в предучилищна възраст, целодневни спортни празници. Когато си зададете въпроса от къде трябва да се започне реформата на системата на спорта, за да се осигури достъпност на гражданите, помислете къде прекарват най-голямата част от времето си децата и младежите. Не е ли точно в тези организирани институции и не е ли там мястото, където спорта трябва да се ражда от естествената нужда на децата да бъдат активни. Физическата активност на България е в драстично ниски нива, като тази тенденция не се променя в последните две години. Целенасочената държавна политика в тази насока е гаранция за здраве и развитие, инвестиция в бъдещето на България. Прекрасно е, че детските градини и училищата с радост се включват в кампании като Move Week и от сърце вярваме, че през тази седмица децата, както и отговорниците за реализиране на политиките ще осъзнаят необходимостта от ежедневна физическа активност. Някои от възможните и не толкова големи стъпки, които се надяваме да бъдат реализирани в съвсем скоро време и която вярваме, че ще бъдат от изключителна полза са: промяна на нормативната уредба и създаване на възможност за провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт в начална форма на обучение от спортен специалист, както и инвестиране в училищните и университетски спортни отбори. 

Програмата за всички мероприятия на територията на гр. София можете да откриете тук: http://www.bulsport.bg/i.php/moveweek2014/view.html?nid=9474