Община Свищов се присъединява към MOVE Week

С голяма радост и очакване за много положителни емоции, Община Свищов се присъединява към инициативата MOVE Week 2014. Инициативата тук ще протече под патронажа на кмета Станислав Благов и в нея ще се включат училища, детски градини, неправителствени организации и спортни клубове.

Град Свищов се намира в Централна Северна България, на брега на голямата европейска река Дунав, в нейната най-южната точка. Градът е на около 230 км от столицата София и на около 80 км от областния център Велико Търново.

Населението на община Свищов наброява близо 44 622 души към 15.06.2014 г., от които 32 132 живеят в общинския център, а останалите са разпределени в 15-те села на общината.
Свищов се слави като просветен и търговски център с богата история, култура и традиции. Градът е бил пръв в над сто събития. Той е първия освободен от турско робство през 1877 г. Тук е въведено първото общинско управление. През 1815 г. е създадено първото светско училище; през 1831 г. – първото класно училище; 1856 г. – първото българско читалище; 1868 г. – първият български хор; 1881г. – първата българска детска градина; 1884 г. – първата българска търговска гимназия и много други.

В града се намира едно от най-авторитетните висши икономически училища в България – Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“, благодарение на която Свищов има своя характерен младежки облик на университетски град.
Развитието на образованието и младежките дейности са сред водещите приоритети на Община Свищов.

От 2009 година администрацията на крайдунавския град е част от инициативата на УНИЦЕФ „Община – приятел на детето“, ангажирайки се да прилага активно гласовете, нуждите, приоритетите и правата на децата като неделима част от обществените политики, програми и решения, с цел повишаване на благосъстоянието на децата.

През месец май тази година кметът на Община Свищов Станислав Благов стана носител на наградата за добри иновативни практики в общинското образование в конкурса, организиран от портала на българските общини „Кmeta.bg”.

Присъединяването към MOVE Week 2014 Община Свищов и лично кметът Станислав Благов, виждат като една отлична инвестиция в бъдещето: възпитаване на здравословен начин на живот и спортен дух у младите хора, за което сърдечно благодарят на всички организатори!


О Б Щ И Н А   С В И Щ О В
Тел.: +359 631 681 01, факс: +359 631 605 04
  Адрес: ул. „Цанко Церковски” 2, Свищов 5250