ПРОГРАМАТА НА MOVE WEEK ПЛОВДИВ 2019 ПОСВЕТЕНA НА ТЕМАТА ЗА УСТОЙЧИВОСТТА

Традиционно в края на месец май Пловдив ще се раздвижи с програмата на Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week Пловдив! Най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност в Пловдив ще се проведе отново в последната седмица на май – от 27-ми май до 2 юни като през тази година отново ще обиколи няколко градски парка в различни квартали.

Пловдив е един от първите градове включили се в MOVE Week и до днес, организацията на събитието през 2012 е пример за добра практика споделяна в повече от 30 страни в Европейския съюз и извън него. През 2019-та екипът на „БГ Бъди активен“ отново разчита на иновациите и широкия спектър от идеи за подобряване на здравето и благосъстоянието на българите, като това издание ще бъде посветено на темата за устойчивостта. MOVE Week Пловдив ще бъде първото събитие, с което ще демонстрираме идеята за устойчиво събитие (фокусиращо се върху повторното използване на материали и намаляването на отпадъците) при инициативи промотиращи активния отдих и активния начин на живот.

Основна част от програмата на MOVE Week Пловдив е вдъхновена от реализацията на подобни устойчиви събития като част от MOVE Week в Бразилия. По време на събитията по паркове в кварталите ще бъде разположено иновативно трасе от рециклирани материали, като то ще забавлява децата и ще ги провокира да се раздвижат преминавайки през него.

През дните на седмицата в избраните паркове в града паралелно със събитията от MOVE Week ще се проведат различни работилници за деца насърчаващи „зелено мислене“ и дейности свързани с него: повторната употреба на материали и продукти, рециклиране и грижата за средата, чрез засаждане на растения и др. Малки и големи ще могат да вземат участие в различни работилнички и да вдъхнат нов живот на стари предмети, да посадят семена, за да си отгледат растение, да създадат красиви нови предмети, бижута и играчки от ненужни вещи.

Активната програма на MOVE Week Пловдив отново ще даде възможност на всеки да намери най- подходящата за себе си физическа активност. Своеобразният квартален фестивал ще обиколи няколко градски парка, като едновременно със трасето и работилниците, ще се проведат безплатни групови тренировки с различни видове активност от 17:30часа со 19:30 часа, както следва:

27 май (понеделник) на поляната на Младежкия хълм – до сградата на бившия Пионерски дом.

28 май (вторник) в парк „Ружа“, район Западен.

29 май (сряда) в парка в близост до Княз Борис I, район Тракия.

30 май (четвъртък) в парк „Студенец“, район Южен.

Програмата продължава с MOVE Weekend, който ще включва:

- 31 май (петък) – 17:00 – 20:30 ч. в Цар Симеоновата градина, пред Виенски павилион ще се проведе традиционната Танцова вечер. Всеки желаещ ще може да се включи в открита тренировка и да се раздвижи със салса, бачата, кизомба, модерни танци, арменски народни танци.

- 1 юни (събота) – 10:30 – 12:30 ч. на пл. Стефан Стамболов, като част от програмата на община Пловдив по случай 1-ви юни, ще представим отново детското трасе от рециклирани материали, за да дадем възможност на хората, които не са имали възможност да се включат в събитията по кварталите да го изпробват

- 1 юни (събота) – 15:00 – 19:30 ч. на поляната на Младежки хълм, ще се проведе Детски празник, организиран в партньорство съвместно с Детска архитектурна работилница и Асоциация за развитие на младежки зони. Събитието ще предложи широк обхват от дейности за цялото семейство – работилници, включително ателиета на занаятите, различни физически активности със свободен достъп, както и групови тренировки с инструктори, въжен парк и много други.

- 2 юни (неделя) от 8:00 – 14:00 ч. – крос, съпроводен със събиране на отпадъци между Гребния канал и река Марица, и възможност за пикник и отдих, организиран в с партньорството на Plovdiv RUNS

MOVE Week Пловдив 2019 е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019