Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week е социална инициатива!

Може би, много от хората се подвеждат по името и не успяват да разберат какво наистина стои зад тази кампания. Да, ние се занимаваме със спорт и физическа активност, но повече като инструмент за постигане на определени цели. А те са: по-качествен живот, по-здраво общество, като тук се включват всички отделни ползи (социално включване, учене, здраве, добър външен вид и самочувствие).

Всичко това се опитваме да постигнем чрез спорта и физическата активност, като разширяваме максимално кръга на тези дейности. Може да разхождаме кучета, да направим „ден на стълбите“, танци, походи и всичко, което ни кара да се чувстваме добре. Няма ограничения във вида на физическата активност, основното е да стане част от ежедневието ни, за да има ефект.

MOVE Week не е със състезателен характер, не цели високи спортни постижения и не се ограничава в това, което повечето хора наричат „спорт“. Тя е насочена към хората, към начините да се справят с проблемите си. Доказателство за това са тези, които работят за осъществяването (и координацията) ѝ. Това не са спортните федерации или спортният сектор като цяло, а са неправителствените организации, общините, отделните хора, които вярват в една идея: спортът не е само за постиженията и престижа, той е за всички и може да се превърне в инструмент за постигането на много цели.

Разбира се, няма как да постигнем нищо от това без приноса на спортния сектор и стотиците спортни клубове, които ни помагат да направим Седмицата в България това, което е: най-богатата и разнообразна в Европа. Благодарим ви за това! Вие знаете значението на нещата, които правите.

Но основното тук е, по-голямата част от обществото да разбере какви са нашите цели – ние се опитваме „да ви раздвижим“, но не само за една конкретна седмица, а за да променим нагласата ви, вижданията ви. Да дадем начин на много хора да се справят с проблемите си. Проблеми като заболявания, ежедневен стрес и всички неприятни последствия, които той предизвиква, социално изключване и други. Проблеми, които всеки от нас има.

Затова повтаряме, Седмицата на физическата активност и спорта не е за спорта, тя е за хората – тя е социална инициатива. Не я пренебрегвайте като нещо, което не ви касае, защото тя е за ВАС!



Сдружение „BG Бъди Активен“ е координатор на кампанията Седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week за България. Ние сме национална организация, работеща в сферата на спорт за всички и сме позиционирани в град Пловдив. Работим за справяне с проблемите, споменати както в Националната Здравна Стратегия 2014 - 2020 на България, така и в последните изследвания на WHO (World Health Organization) във връзка с липсата на физическа активност за здраве. Нашата цел също е да привлечем възможно най-много личности и организации за тази кауза като по този начин инициираме промяна в гражданското съзнание по темата за физическата активност и необходимостта от нея.


Автор: Биляна Милева

Източник: http://www.moveweekbg.info/2014/04/move-week.html