Стрийт футбол играчи от Копенхаген се борят срещу дискриминацията - NowWeMOVE

На 22 май стартира първото по рода си европейско турне по стрийт футбол (Panna), с участници от един от най-добрите клубове в Европа – Copenhagen Panna House (CPH). Това турне е част от европейската обществена кампания за спорт и физическа активност – NowWeMOVE.

Panna е похват използван във футбола, хокея и баскетбола, чрез който играчът трябва да прекара (с ритне, хвърляне) топката между краката на опонента си, за да подаде на съотборник или за да вкара гол. Panna е един изключително атрактивен нов вид спорт/физическа активност.

Момчетата от CPH ще обиколят девет града в различни държави, а именно - Копенхаген, Любляна, Загреб, Скопие, Солун, Пловдив, Букурещ, Будапеща и Виена. Във всеки град ще бъдат организирани по две събития, като едното ще се проведе в центъра на града, а другото на място със социално слаби групи. Идеята е по този начин да се да се помогне в борбата с дискриминацията.

Отборът на CPH ще посети Пловдив на 29 и 30 май. Първото събитие ще се случи в СОУ „Найден Геров“ в кв. Столипиново, като ще се даде възможност на учениците да опитат един по-различен вид спорт. По-късно, в центъра на града, ще бъде направена демонстрация по стрийт футбол, а на следващия ден (30 май), в парк Лаута, ще се проведе и открит урок, който ще е част от инициативата на BG Бъди активен и WOW Sport – АКТИВНА СЪБОТА.

panna

ИДЕЯТА ЗАД ЕВРОПЕЙСКОТО ТУРНЕ ПО СТРИЙТ ФУТБОЛ ЧАСТ ОТ КАМПАНИЯТА NOWWEMOVE

Европейското турне по стрийт футбол е събитие, чрез което ще се сподели опит, ще се провокира интерес към физическата активност по един атрактивен начин и ще се помогне в борбата с дискриминацията на различни социални групи. Един от членовете на отбора по Panna е македонец от ромски произход, който живее в Дания. Той е член на Световната организация по стрийт футбол и DGI (втората по големина спортна организация в Дания) и вярва, че Panna е успешно средство за социално включване.

Европейското турне по стрийт футбол е част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), която е подпомогната от The Coca Cola Foundation. Координатор на кампанията за България е сдружение BG Бъди активен.