MOVE Week България 2014 отличава своите организатори на събития

Днес стартират посещенията в 9 населени места за отличаване на участниците в MOVE Week България 2014.

„BG Бъди активен” – координатор на „Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week“ в България, връчва специални награди на организаторите на събития за отлично представяне по време на Европейската инициатива. Това ще стане на специален тур, който стартира днес в Самоков, в 10.00 часа, и продължава в Благоевград, с. Трудовец, Монтана, Плевен, Павликени, Сливен, Ямбол, Симеоновград. По време на посещенията в страната представителите на „БГ Бъди активен” ще се срещнат на място с организаторите и ще обсъдят възможностите за бъдеща работа по посока раздвижване на хората от всички възрасти. Ще се обърне особено внимание на училищата, които са главен приоритет в следващите няколко месеца.

            „BG Бъди активен” – организатор на „Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week“, благодари на всички включили се общини и населени места – над 70 на брой, и на всички доброволци, работили по кампанията. Благодарение на техния труд MOVE Week България получи отлична оценка от Европейската организация на събитието на целия континент – ISCA. MOVE Week България отново е една от най-успешните в Европа. Тази година се раздвижиха над 70 000 българи, а организираните събития бяха повече от 640. В MOVE Week 2014 се включиха 147 училища и 13 детски градини.

            Инициативата продължава с голяма международна конференция в края на февруари в София и с обучения на над 200 учители по физическо възпитание в цялата страна през април и май.

            При критериите за отличия бе взето решение да не се включват София, Пловдив и Варна - трите града, в които са ситуирани координиращите организации за България. Причината е, че тези градове вече имат своите традиции в провеждането на MOVE Week и са изградили работещи мрежи от партньори. „BG Бъди активен” тази година обръща внимание на по-малките населени места с цел тяхното активизиране.

Отличените:

            Международна академия за детско-юношески туризъм и краезнание – България (МАДЮТК-България), Плевен – те организираха и координираха 20 събития на територията на Плевен, като работиха с различни спортни клубове и организации, включително училищата. Организираха също и флашмоб за промотиране на MOVE Week.

            Спортен Комплекс Тангра, Сливен – организирали 13 събития, сред които ежедневни отворени врати и обществени мероприятия. Също така, направили флашмоб в Сливен. Треньорите на комплекса посетиха 4 сливенски училища, включили се в MOVE Week, и направиха различни тренировки за учениците.

            Сдружение „Спортен клуб АЯЛИ“, Ямбол – организираха 18 събития, като работиха с различни спортни клубове и организации, за да направят разнообразна програма за жителите на града. Участваха в организацията на флашмоб в Ямбол.

            Община Смолян е отличена като най-активна община  – с помощта на сдружение "Фън ин дъ маунтин" и други местни клубове и сдружения, те направиха изключително интересна и атрактивна програма за жителите на града с различни обществени събития - танци, поход и активности в планината, забавни игри, предназначени за малки и големи, включително демонстрации и специални игри за деца в пожарната.

            Областна администрация Благоевград е отличена като най-активна Областна администрация – те организираха собствено събитие, на което поканиха представители на областна и общинска администрация, както и ученици и граждани. Областният управител Димитър Димитров лично беше домакин на среща, на която сдружение “BG Бъди активен” представи MOVE Week и покани училища от областта да се включат в инициативата. Г-н Лазар Андреев се зае с координация на събитията в областта и работеше с представители на РИО и общински администрации. На база тази работа в областта имаше най-много училища, включили се в Седмицата – 11 на брой, сред които и 2 от най-активните училища в България.

            Бихме искали да споменем и няколко Агенти на движението за усилената си работа и чудесните резултати - Виолета Златкова, Сдружение „Възможност“– София; Асен Асенов, Общински младежки дом – Монтана; Димитър Илиев, Еволюция таланти – София; Спортен клуб „Калоян Ладимекс“ – Перник; Милена Михова, Милениум – Пловдив, Красимира Чахова, СК „Ракета“ – Богомилово (Стара Загора); Мая Петрова, ученическа спортна школа – Русе; Свилена Иванова, Рок група „Огледало“ – Провадия.

            Освен отличията за най-активните сред Агентите на движението, сдружение „BG Бъди активен” раздава и награди на стойност 2 100 лева на 9 училища в България, както и още 2000 лева, осигурени от Община Пловдив за най-активните училища в Пловдив

Критериите за оценка

„BG Бъди активен” определи следните критерии за награждаване, а именно:

  • Брой събития
  • Брой участници
  • Вид на събитията – дали са обществени, или са тип отворени врати; дали са вече съществуващи събития, или са били направени специално за MOVE Week, както и оригиналността/иновативността на им;
  • Взаимодействие с партньори – дали организираните събития са само в рамките на съответната организация (сдружение, спортен клуб, община и т.н.) или са били поканени и други организации, които да се включат;
  • Цялостно провеждане на кампанията – начини за популяризиране и отразяване на събитията; навременното им регистриране в сайта на кампанията; навременно предаване на отчетните форми;
  • Въздействие върху местната общност;